Thursday, May 04, 2017

Feed the world plan, draft (;

Backup:
Pompa - Markuch v markuch !



Пишем тук на фона на скромните си знания ( дека треа бая да ги богатя ) и квот не знам ползвам логиката си ( колкото и да я има/няма ) приемам критики/уточнения/помощ ( ама всеки дека си мисли че няа да стане е добре да не се обажда ), сбрал съм разни книжки, но все още не съм изчел всичките 2.7gb дека съм ги събрал до са.



Знам че не откривам топлата вода, мисля си го от години, знам че има ресурси много за това, искам и аз да допринеса за това и най-вече за да покажа как МОЖЕ и ЩЕ стане, писна ми да чета/слушам как няма да стане. Знам че може и ще докажа. Това е знание което искам да смеля за хората дека не могат да дирят цял живот и да събират и филтрират информацията. Няма да се продава, то се подарява както трябва да е с всичката информация на тоя свят. Ако ще се направи на книга, книгата ще струва толкова колкото коства да се изпечата. Всичко това ще се превърне във Фондация ( още нема име ) с проста цел, печалбите коит ще генерира ( от продажбата на чиста храна ) ще се използва за да може да създаде още такива места/системи.

Абе то реално можем да го направим соленоводно всичкото, риби и водорасли, поне мисля че трябва да стане ама това ще е един друг експеримент, ако трябва да сме честни аз много се навих да го направя де ... : )

ЧЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕРРРРРРРРНОООва, вие дека го четете това да знаете че е чернова (;  Тука ще нахвърлям доста неща и после ще ги филтрирам и преместя на правилните места че иначе спирам да го обмислям и няма къде ТОЧНО да ги подредя защото не съм написал още мястото им (:

Ако не сте разбрали тва е backup, Ако ви е нужна информация за идеята, смятам лесен съм за откриване, ако ви мързи скоро ще има и линкове (;


Малко е сложно да се обясни само в думи но ще се пробвам па и да има план/конспект. П.П. Знам че ще има правописни грешки, опраяти съ !


Aquaponics :

Аквапониката работи на много елементарен принцип, това е затворена еко система, пропускаме част от природата за да увеличим производството, концепцията е много елементарна : Имате басейн с вода, в него живеят риби, те "мърсят" водата, тази вода се "пречиства" през растения, те се хранят от нея и тя им доставя всичко нужно за да живеят в пъти ( според зависи калибрацията 2 до 4 пъти по-добре, надявам се да минем и този праг) След като водата се филтрира от растенията ( демек те изяждат ВСИЧКО различно от водата) тя се връща при рибите, до тук те живеят в абсолютно чиста среда. Има момента в който за да се затвори системата трябва да се хранят рибите, тук според зависи от рибите имаме опции, може да се хранят с остатъците от растенията или с други неща ( за коиту ще говорим после ). До тук концепцията смятам ви е ясна. Сега ще започнем да задълбаваме навътре лекичко.

1 Водния басейн :

Тук е мястото където отглеждате рибите който ще ви изхранват растенията.

1.1 Видове :

1.1.1 Басейн - изкопано в земята, облицовано ( все пак не трябва да пуска вода навън ) и разните му други моменти.

1.1.2 Контейнери - както сте си гледали рибките в аквариум, така сега ( верно в доста по-големи количества ) се гледат пак.

Материал - Гума ? Цимент ? Пластмаса ? Естествено ?  Всеки един от тези материали си има следните моменти за който трябва да се премислят преди да се използва :

Предимство
Недостатък
Shelf Life  ( разграждаемост един вид )
Поддръжка
Употреба

 Всеки един материал си има всичките тези атрибути, всеки трябва да се вземе под внимание според зависи средата, все пак ако всичко навсякъде беше еднакво...

 1.1.3 Мястото :

 Много елементи има който трябва да се вземат под внимание с мястото на което се гради системата. Тук ( все пак правя чернова ) има много неща който тряа да се вземат под внимание ( Ще ми отнеме време и доста място да опиша всички, гаранция ще пропусня няколко, но ще се опитам все пак  ) но засега идеята е да боравим с парник ( или подобна инсталация ).

 Тука ще трябва доста да се говори за опциите за басейна и за контейнерите ама не ми се занимава баш сега че малко се губя тука ( мнооооооооооогоооо неща са )

 За мястото зависи дали ще е на открито ( ама това ще трябва да е много малоумно все пак визираики системата )

 2. Помпата :

 Тук имаме малко опции, оптимизираната опция ( поне доколкото съм чел, въпреки че винаги има място за подобрение, поне аз така мисля ) е 15 минути се помпи водата към растенията, 45 минути почивка и така всеки час. СМЯТАМ ( трябва да се тества доста обстойно това  ( много се съмнявам че обстойно се пише така ама ...)) Важно е всичката вода да се "превърта" 48 часа максимум ( поне така смятам ) Като цяло трябва да се поразровя за да представя повече опции де ама засега толкоз.

 2.1 RAM помпата, ( for now google it seriosly ). Ще изисква голям басейн и задължително мрежички ( натъртвам на мрежички защото не мисля че искате да си губите младото поколение риби ) която е практически перпето мобиле, има някой дето си бачкат 100+ години. Все пак това си зависи от вас, защото самата помпа няма timer, тя просто не спира. Чудесно е за self sustainable идеята, но докато не го тествам не мога да ви кажа със сигурност, а го планирам вече full scale теста така.

 2.2 Стандартна електрическа помпа ( каквато сте си имали в аквариумите, е тези от вас коит са имали аквариуми ) тук вече се намесва и нуждата от електричество и timer. Опциите са много, но пак трябва да се мисли много за безопасността на рибките ( все пак са колосално важна част ). Тук най-важното е да се вземе под внимание вместимостта на басейна.

 3. Контейнерите на растенията ( Тук ще трябват схеми смятам защото някой може да се обърка )

 3.1 Модели :

 3.1.1 Това което аз смятам да използвам и най-място/енерго спестяващото е тръби с диаметър 30cm. Прави се отвор от горната страна, останалата част смятам е ясна.

 3.1.2 Цяло "легло" квадратно/правоъгълно/триъгълно/etc

 3.1.3 Опция 3.1.1 но едно под друго ( отново ще трябва схема ) един вид вертикални градини, едно до и под друго, за да се спестява място.



 4. Почва :

Тук отново опциите са няколко, като цяло ще засегна основните

4.1 Камъчко ( малки камъчета ), основното предимство е че когато растението се вади ( защото ще се мести или като цяло продава/etc ) много лесно, минимизира се момента с замърсяването/филтрирането на водата на рибите също така. Все пак камъни, минава през тях "водата" и храни коренчетата.

4.2 Гъби ( като гъбите за баня но малко по-твърди са ) пак добри, НО не са предвидени да премествате растенията от тях, използват се най-вече когато ще развъждате нови и/или гледате тези докато не умрът...

4.3 Пръст, пръст ама пръст. тук обаче ( все пак заради системата за която си говорим/пишем малко е друго ) се появяват други variables, част от пръстта влиза обратно при рибите, ако се ползват филтри ( защото тука вече няма как ) доста се усложняват нещата, а няма нужда. ДА, може да се направи така че да се филтрира през тази почва, и ДА ще задържа много повече от минералите/хранителните и няма да се налага толкова често да работи помпата но както споменах идат други проблематики.


5. Риби :

Тука вече немам информация много да ви споделя, като цяло концепцията в главата ми е с Koi рибички ( шарани един вид ама цветни ), хем красивички, хем вкуснички, хем разните плешиви с робите им са радват : ) Но все пак сме ограничени в сладководни рибоци, или поне още не е тествана другата схема ама ( не искам да съм човека ( защото ги мразя тези дето казват как няма да стане ) но това ще е сложно със соленоводни ...

Като цяло това още тряа са събере като информация, гледането точно, кви ще са най-подходящи според зависи как ще е навързана системата, все пак климат/отопление/etc трябва да се погледне и да се премисли доста. Ще се донапише скоро и това, просто за тез работи докато не събера всичката информация и да обясня нещо подобно на тази схема за рибите, не мога/смея да говоря :

Риба/Модел

Предимства :
Недостатъци :
Условия за живот :
В симбиоза с :
НЕ в симбиоза с :
време до полова зрялост :

Така поне смятам да ви представя информацията за нещата, горедолу като идея : )

6. Растения :

Като цяло тук информацията ще е пак като при рибите, обмислям идеята с овошките дори, но това като цяло ще изисква доста време и някак си по-голяма площ ( не е невъзможно, просто не е тествано ( ама ще бъде )).

Такаааааааа посъбрах малко информация тука като за начало, мисля това да го превърна в едно сайтче, wordpressе-че и даже сега ще се захвана да го понаправя. Молим който има предложения/критики/скучно му е ( ама и са иска маааааааалко мозък в главата ) може да ме издири у https://www.facebook.com/SmallDickNinja респективно skype - smalldickninja А то вие всички дека го четете това у swamp-а би трябвало да ви е ясно как да ме намерите ( а и ако някой ми звънне преди 10a.m. да предупреди близките си роднини от женски пол че ще ги обичам )


@^_^@

No comments: